Αυτές οι πίτες με σκόρδο χωρίς γλουτένη είναι μαλακές, μπορούν να τυλιχτούν και πάνω από όλα είναι γευστικότατες. Οι πίτες είναι ευρέως διαδεδομένες στις κουζίνες της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. Γίνονται συνήθως με αλεύρι, νερό, μαγιά, αλάτι και ελαιόλαδο. Ωστόσο, σε αυτή την συνταγή τις έχω φτιάξει χωρίς γλουτένη και με την προσθήκη γιαουρτιού.
Στην Ελλάδα η αγαπημένη μας πίτα είναι η αραβική και χρησιμοποιείται εκτενώς για το πιο γνωστό μας “γρήγορο φαγητό”, αφού τυλίγει το γύρο, το σουβλάκι, το λουκάνικο, το σουτζουκάκι κτλ. μέσα σε μία ζεστή και απόλυτα γευστική αγκαλιά.
Τι είναι οι πίτες;
Η πίτα είναι ένα είδος επίπεδου ψωμιού και είναι ένα από τα παλαιότερα είδη στην Ελλάδα, αφού υπάρχει από την αρχαιότητα. Υπάρχουν πολλά είδη πίτας σε διαφορετικά σχήματα, γεύσεις και υλικά παρασκευής. Οι δύο κυριότεροι τύποι είναι η πίτα με το άνοιγμα ("τσέπη") που είναι γεμιστή και η πίτα που διπλώνεται.
Η λέξη πίτα προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη πικτή, που σημαίνει αυτό που έχει υποστεί ζύμωση. Η ελληνική πίτα είναι μαλακή, αφράτη, γίνεται συνήθως στο τηγάνι και στην αρχαία Ελλάδα γινόταν συνήθως με αλεύρι από κριθάρι.
Συστατικά για τις πίτες με σκόρδο χωρίς γλουτένη
Ελαιόλαδο: Δεν θα μπορούσε να είναι λαδόπιτα χωρίς την προσθήκη ελαιόλαδου. Χρησιμοποιώ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για την πλούσια και πιπεράτη γεύση του.
Σκόρδο: Προστίθεται για να δώσει τη γεύση και το άρωμα του σκορδόψωμου.
Γιαούρτι: Το γιαούρτι δεν είναι τυπικό υλικό για τις λαδόπιτες. Σε αυτή τη συνταγή όμως ταιριάζει εξαιρετικά, αφού το τελικό αποτέλεσμα είναι μία αφράτη και μαλακή πίτα, που έχει γεύση σαν να έγινε με προζύμι.
Άλευρα: Χρησιμοποιώ μία μίξη από αλεύρι για όλες τις χρήσεις χωρίς γλουτένη και κίτρινου καλαμποκάλευρου.
Μπέικιν: Σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποιώ ως αυξητικό παράγοντα μπέικιν πάουντερ αντί για μαγιά.
Αλάτι: Γιατί πάντα λίγο αλάτι δίνει περισσότερη γεύση σε όλα.
Συμβουλές & κόλπα
Η αναλογία των συστατικών της συνταγής δίνει 8 με 12 πίτες, ανάλογα με το μέγεθος. Βγαίνουν 8 μεγάλες, 10 μέτριες ή 12 μικρές πίτες. Τις φτιάχνουμε σε όποιο μέγεθος επιθυμούμε.
Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο αλείφουμε το τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. Αλείφουμε και το πάνω μέρος της πίτας πριν την γυρίσουμε μέσα στο τηγάνι. Αυτό θα δώσει καλύτερο χρώμα στις πίτες μας και θα τις κάνει πιο τραγανές.
Ψήνουμε τις πίτες σε ένα καλά προθερμασμένο αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Θέλουμε οι πίτες μας να ψηθούν αργά, έτσι ώστε να ψηθούν καλά και εσωτερικά.
Πώς σερβίρουμε τις πίτες με σκόρδο χωρίς γλουτένη
Οι πίτες είναι τόσο πολύπλευρες και μπορούν να σερβιριστούν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Κάποιες από τις δικές μας προτάσεις είναι:
- Τυλιγμένες με γύρο, σουβλάκι ή σουτζουκάκι
- Διπλωμένες με κασέρι και ότι άλλο επιθυμoύμε, σαν ψωμί του τόστ
- Κομμένες σε κομμάτια, για κρουτόν
- Ως βάση πίτσας με τις αγαπημένες μας προσθήκες από πάνω
- Τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και τις βουτάμε σε τζατζίκι, τυροσαλάτα, χούμους, κτλ.
Πώς αποθηκέυουμε τις πίτες με σκόρδο χωρίς γλουτένη
Αποθηκεύουμε τις πίτες, αφού κρυώσουν πλήρως, σε αεροστεγές δοχείο, στο ψυγείο, έως και για 5 ημέρες.
Καταψύχουμε τις πίτες, αφού κρυώσουν πλήρως. Τις τοποθετούμε σε σακουλάκι ή αεροστεγές δοχείο, τη μία πάνω από την άλλη. Προσθέτουμε αντικολλητικό χαρτί ανάμεσα τους για ευκολότερη απόψυξη.
Άλλοι παραδοσιακοί τύποι ψωμιού;
Ψάχνετε και κάποιου άλλου είδους παραδοσιακό ψωμί χωρίς γλουτένη; Δοκιμάστε και αυτό:
Συνταγή
Πίτες με σκόρδο χωρίς γλουτένη
συστατικα
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις χωρίς γλουτένη
- 100 γρ. καλαμποκάλευρο χωρίς γλουτένη
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ χωρίς γλουτένη
- ½ κ.γ θαλασσινό αλάτι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο εξαιρετικό παρθένο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
- 390 γρ. γιαούρτι πλήρες
μεθοδος
- Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τα άλευρα, το αλάτι, το μπέικιν και ανακατεύουμε.
- Κάνουμε μία λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το σκόρδο, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο.
- Ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να έχουμε μία μαλακή και ελαφρώς κολλώδη ζύμη.
- Μεταφέρουμε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία λεία μπάλα.
- Πιέζουμε σε δίσκο, περίπου 22 εκατοστών, και χωρίζουμε την ζύμη σε 12 ίσα μέρη. Τα πλάθουμε σε μπαλάκια, τα αλευρώνουμε ελαφρά, και τα καλύπτουμε με μία πετσέτα για να μην ξεραθούν.
- Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.
- Χρησιμοποιούμε ένα πλάστη για να ανοίξουμε τις πίτες. Ανοίγουμε την καινούργια πίτα όσο ψήνεται η δεύτερη πλευρά της άλλης πίτας .
- Αλείφουμε το τηγάνι με ελαιόλαδο χρησιμοποιώντας ένα πινέλο και τοποθετούμε την πίτα με την βοήθεια μιας σπάτουλας.
- Ψήνουμε μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα από τη μία πλευρά. Λαδώνουμε την πάνω πλευρά με το πινέλο και την γυρίζουμε. Ψήνουμε και την άλλη πλευρά. Με την βοήθεια της σπάτουλας πιέζουμε για να πάρει ομοιόμορφο χρώμα η πίτα.
- Συνεχίζουμε με την ίδια διαδικασία και για τις υπόλοιπες πίτες. Προσθέτουμε γέμιση της επιλογής μας και απολαμβάνουμε.
- Καλή Όρεξη
σημειωσεις
Διατροφικός πίνακας
Μερίδες: 1 (66γρ) | Θερμίδες: 147kcal | Υδατάνθρακες: 24γρ | Πρωτεΐνη: 6γρ | Λιπαρά: 2,9γρ | Κορεσμένα λιπαρά: 0,4γρ | Ακόρεστα λίπη: 0γρ | Χοληστερόλη: 2mg | Νάτριο: 110mg | Κάλιο: 181mg | Φυτικές ίνες: 1,2γρ | Σάκχαρα: 1,17γρ | Βιταμίνη Β1: 0,193mg | Βιταμίνη Β2: 0,2mg | Ασβέστιο: 77mg | Σίδηρος: 1,28mg | Φώσφορος: 147mg
Έφτιαξες τη συνταγή;
Μοιράσου τη μαζί μας στο @foodathlon_ ή κάνε tag #foodathlon στο Instagram
Πες μας τη γνώμη σου και βαθμολόγησε τη συνταγή ★ στο κάτω μέρος της σελίδας
Σχολιασμός