Οι κουραμπιέδες είναι τα πιο γευστικά μπισκότα βουτύρου. Μαζί με τα μελομακάρονα είναι τα απόλυτα ελληνικά χριστουγεννιάτικα γλυκά. Οι κουραμπιέδες δεν φτιάχνονται όμως μόνο τα Χριστούγεννα. Είναι συνηθισμένο να σερβίρονται και ως κέρασμα σε βαπτίσεις και γάμους.
Η γεύση και το άρωμα των κουραμπιέδων τους κάνει ακαταμάχητους. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές στην παρασκευή τους ανά περιοχή αλλά και σπίτι, κυρίως στη γεύση τους. Κάθε οικογένεια έχει τη δική της συνταγή, κόλπα και μυστικά σχετικά με τους κουραμπιέδες. Αυτή είναι η οικογενειακή μου συνταγή.
Μεγάλωσα τρώγοντας αυτούς τους κουραμπιέδες, που είναι γλυκοί, αφράτοι και με τραγανά αμύγδαλα. Το τέλειο χριστουγεννιάτικο έδεσμα. Θυμάμαι ακόμη τη μαμά μου να τους φτιάχνει και όλο το σπίτι να μυρίζει καταπληκτικά. Η αγαπημένη μου κίνηση ήταν να τρώω πρώτα τη ζάχαρη άχνη και μετά τον κουραμπιέ.
Τι είναι οι κουραμπιέδες;
Οι κουραμπιέδες είναι ένα είδος μπισκότου, που είναι φτιαγμένο με αμύγδαλα και πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη.
Η προέλευση του κουραμπιέ είναι πιθανότατα περσική, με πρώτη του εμφάνιση γύρω στον 7ο αιώνα. Η συνταγή ενός παρόμοιου γλυκού χωρίς την προσθήκη αμυγδάλου αναφέρεται στο αραβικό βιβλίο του 10ου αιώνα Kitab al-Ṭabīḫ.
Ως λέξη ο κουραμπιές (kurabiye) εμφανίστηκε στην οθωμανική κουζίνα το 15ο αιώνα και σήμερα είναι γνωστή σε πολλές κουζίνες σε διάφορες συνταγές και μορφές: μεσανατολική, μαγκρέμπ, αιγυπτιακή, ελληνική, κυπριακή, τουρκική και άλλες βαλκανικές.
Στα ελληνικά το όνομα προέρχεται από την περσική λέξη qurabiya ή την τουρκική kurabiye που σημαίνει κυριολεκτικά ξηρό (kuru) μπισκότο (biye).
Πρόσφυγες από την Καρβάλη της Καππαδοκίας, έφτασαν στην Καβάλα το 1924 και ίδρυσαν την Νέα Καρβάλη. Μαζί τους έφεραν και τη συνταγή για τους πιο φημισμένους και απολαυστικούς κουραμπιέδες στην Ελλάδα.
Συστατικά
Βούτυρο: Καλής ποιότητας βούτυρο κλαριφιέ είναι αυτό που κάνει την διαφορά στον κουραμπιέ και του δίνει την καλύτερη γεύση και το υπέροχο άρωμα του. Το βούτυρο από αιγοπρόβειο γάλα κάνει τον κουραμπιέ πιο τραγανό, ενώ το αγελαδινό πιο αφράτο και μαλακό.
Αμύγδαλα: Προτιμώ να ξεφλουδίζω και να ψήνω τα αμυγδαλά πριν τα προσθέσω στο μείγμα. Αν θέλουμε να κερδίσουμε χρόνο και να γλυτώσουμε τον κόπο μπορούμε να αγοράσουμε ψημένα αμυγδαλά, με ή χωρίς την φλούδα αλλά χωρίς αλάτι. Κόβουμε τα αμύγδαλα όσο λεπτά ή χοντρά επιθυμούμε.
Γλυκαντική: Η ζάχαρη άχνη είναι ένα από τα κύρια συστατικά αυτής της συνταγής. Καλύπτει τους κουραμπιέδες και τους κάνει να μοιάζουν με μικρές χιονόμπαλες. Χρησιμοποιείται και μέσα στο μείγμα σε μικρή ποσότητα. Αντικαθιστούμε με άχνη ερυθριτόλης αν δεν θέλουμε να επηρεάσουμε τα ποσοστά της γλυκόζης. Μία άλλη εναλλακτική είναι η στέβια. Η ερυθριτόλη έχει περίπου το 70% της γλυκύτητας της ζάχαρης άχνης, ενώ η στέβια είναι περίπου 250% πιο γλυκιά σε σχέση με την ζάχαρη άχνη.
Αρωματικά: Ανάλογα με την οικογενειακή συνταγή και την περιοχή στην οποία φτιάχνονται οι κουραμπιέδες, μπορούν να έχουν διαφορετικό άρωμα. Μπράντι ή κονιάκ, ούζο, μαστίχα, λικέρ πικραμύγδαλο, ροδόνερο και βανίλια, είναι κάποια από τα αρωματικά. Διαλέγουμε το αγαπημένο μας και προσθέτουμε ελάχιστο για να δώσουμε επιπλέον άρωμα.
Διογκωτικά: Η χρήση της μαγειρικής σόδας συνηθίζεται. Μπέικιν πάουντερ ή κρέμα ταρτάρ (κρεμόριο) χρησιμοποιούνται επίσης (σε αναλογία 1:1) για να δημιουργήσουν την τέλεια υφή στον κουραμπιέ.
Συμβουλές & κόλπα
Οι κουραμπιέδες είναι πολύ μαλακοί και διαλύονται εύκολα όταν είναι ζεστοί. Τους μεταφέρουμε με μία σπάτουλα με προσοχή από το ταψί σε σχάρες, για να μην σπάσουν.
Προσέχουμε να μην ψήσουμε πολύ τους κουραμπιέδες, γιατί μπορεί να πικρίσουν. Ψήνουμε μέχρι να αρχίσουν να χρυσίζουν οι άκρες.
Χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας βούτυρο κλαριφιέ. Είναι το κύριο συστατικό για να έχει ο κουραμπιές υπέροχη γεύση και άρωμα.
Για να κάνουμε αφράτους κουραμπιέδες είναι σημαντικό το μείγμα μας να είναι κρύο, έτσι ώστε να μην απλώσει κατα την διάρκεια του ψησίματος. Αφότου πλάσουμε τους κουραμπιέδες, τους τοποθετούμε στο ψυγείο για 5 με 10 λεπτά πριν από το ψήσιμο.
Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ για περίπου 10 λεπτά. Είναι έτοιμο όταν από απαλό κίτρινο γίνει λευκό. Αυτή η διαδικασία κάνει τον κουραμπιέ πιο αφράτο.
Χωρίς γλουτένη: Αντικαθιστούμε το αλεύρι με αλεύρι χωρίς γλουτένη για όλες τις χρήσεις με κόμμι ξανθάνης σε αναλογία 1:1 για να φτιάξουμε κουραμπιέ χωρίς γλουτένη.
Σερβίρισμα
Οι κουραμπιέδες έχουν συνήθως το σχήμα μισοφέγγαρου, δίσκου (μπουκίτσας) ή οβάλ. Χρησιμοποιούμε κουπάτ για να φτιάξουμε σχέδια όπως αστεράκια ή δεντράκια κτλ. και να γίνει ο κουραμπιές πιο γιορτινός.
Παραδοσιακά, οι κουραμπιέδες σερβίρονται σε πιατέλα, σε στρώσεις. Αν θέλουμε να κάνουμε το σερβίρισμα ευκολότερο ώστε να μη γεμίσει ζάχαρη άχνη όλο το σπίτι, τοποθετούμε τους κουραμπιέδες σε χαρτάκια σερβιρίσματος (για τρουφάκια).
Αποθήκευση
Αποθηκεύουμε τους κουραμπιέδες σε θερμοκρασία δωματίου, μέσα σε αεροστεγές δοχείο, ή τους καλύπτουμε με μεμβράνη στην πιατέλα, αφού κρυώσουν πλήρως, έως και 6 εβδομάδες.
Καταψύχουμε τους κουραμπιέδες χωρίς την προσθήκη ζάχαρης άχνης, σε αεροστεγές δοχείο, τοποθετώντας αντικολλητικό χαρτί σε κάθε σειρά, αφού κρυώσουν πλήρως, έως και 6 μήνες. Ξεπαγώνουμε και στη συνέχεια πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Άλλες αγαπημένες χριστουγεννιάτικες συνταγές
Κλασικές συνταγές που αγαπάμε ιδιαίτερα κατά την περίοδο των εορτών και δεν λείπουν από το τραπέζι μας:
Συνταγή
Κουραμπιέδες
συστατικα
- 250 γρ. αγελαδινό βούτυρο κλαριφιέ σε θερμοκρασία δωματίου
- 4 κ.σ/ 32 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 μεγάλο αυγό (κρόκος) σε θερμοκρασία δωματίου
- ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ¼ κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 κ.σ. κονιάκ ή μπράντι
- ½ κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
- 200 γρ. αμύγδαλα ψημένα ανάλατα
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 γρ. ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
- 1 κ.γ. ροδόνερο
μεθοδος
- Βάζουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
- Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ με το φτερό μέχρι να γίνει άσπρο και αφράτο.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη, τη βανίλια, τον κρόκο αυγού, το κονιάκ και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Τέλος ρίχνουμε και τα αμύγδαλα και χτυπάμε μέχρι να ανακατευτούν ομοιόμορφα στη ζύμη.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τη μαγειρική σόδα.
- Προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί και η ζύμη να είναι μαλακή και εύπλαστη. Η ζύμη μας θα σπάει σε κομμάτια, αλλά όταν την πιέζουμε με τα δάχτυλα μας θα κολλάει και θα ενώνεται.
- Πλάθουμε κομμάτια ζύμης 30 γρ. σε μπαλάκια ή σε κλασικό μισοφέγγαρο σχήμα. Κάνουμε ένα μικρό βαθούλωμα με το δάχτυλο μας πάνω σε κάθε κουραμπιέ για μη σπάσουν στο ψήσιμο και για να κρατήσουν περισσότερη ζάχαρη άχνη.
- Συνεχίζουμε με την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουμε όλη τη ζύμη και βάζουμε τους κουραμπιέδες στο ψυγείο για να κρυώσει το βούτυρο και να μην απλώσουν στο ψήσιμο.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στρώνοντας αντικολλητικό χαρτί σε μία λαμαρίνα φούρνου.
- Βγάζουμε τους κουραμπιέδες από το ψυγείο, στρώνουμε στο ταψί, αφήνοντας κενό μεταξύ τους και ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
- Αφαιρούμε από το φούρνο και τους αφήνουμε για 3 λεπτά στη λαμαρίνα. Τους βουτάμε στη ζάχαρη άχνη και τους μεταφέρουμε με προσοχή σε σχάρες, αφήνοντας να κρυώσουν.
- Μόλις κρυώσουν, ραντίζουμε με ροδόνερο και τους πασπαλίζουμε με κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη. Τοποθετούμε σε πιατέλα.
- Καλή Όρεξη
σημειωσεις
Διατροφικός πίνακας
Μερίδες: 1 (38γρ) | Θερμίδες: 182kcal | Υδατάνθρακες: 19γρ | Πρωτεΐνη: 3γρ | Λιπαρά: 10,6γρ | Κορεσμένα λιπαρά: 4,6γρ | Ακόρεστα λίπη: 0,3γρ | Χοληστερόλη: 24mg | Νάτριο: 13mg | Κάλιο: 73mg | Φυτικές ίνες: 0,8γρ | Σάκχαρα: 7,94γρ | Βιταμίνη A: 216IU | Βιταμίνη C: 0mg | Βιταμίνη Ε: 1,81mg|Ασβέστιο: 26mg | Σίδηρος: 0,9mg
Έφτιαξες τη συνταγή;
Μοιράσου τη μαζί μας στο @foodathlon_ ή κάνε tag #foodathlon στο Instagram
Πες μας τη γνώμη σου και βαθμολόγησε τη συνταγή ★ στο κάτω μέρος της σελίδας
Σχολιασμός